Cottwich Almelo Regatta 2020

Dat de 25ste editie van de Cottwich Almelo Regatta een bijzondere zou worden, stond op voorhand vast. Na de afgelasting van de voorjaarswedstrijden Heineken4kamp en Head en de daarop volgende lockdown  is de Cottwich nog meer dan in voorgaande jaren de opening van het nieuwe roeiseizoen. De Cottwich commissie is er in geslaagd om , ondanks alle geldende beperkingen, de lustrumuitvoering  tot een  groot succes te maken. Veel was anders (maximaal aantal deelnemers, uitsluitend skiffs en tweeën en geen lichte velden ivm mogelijke wachtrijen bij de weging) maar veel ook als vanouds. Taart, eten en drank in overvloed, een gezellige ongedwongen sfeer, fantastisch weer en natuurlijk wedstrijden waar veel te genieten viel.

De wedstrijd werd geopend met de dames skiff. In een veld met zestien deelnemers was Hannah Bornschein van SV Scharnebeck de snelste. Ondanks een lichte tegenwind wist zij een uiterst snelle tijd te realiseren. Het was bepaald niet het eerste en zeker niet het laatste blik dat richting Duitsland ging. Ook in de vorige edities wist de vereniging uit Meppen een groot deel van de blikken op te eisen. Het aandeel van Amycus in de eerste heat bleef beperkt tot de HV2-. Dat Eric en Sebastiaan in hun veld als eerste over finish gingen was geen verrassing. Spannender was de race in de bejaarden categorie HVEF. Dat de ploeg van Jan Willem cs hier aan het langste eind trok , verbaasde menigeen. Geheel in strijd met hun gewoonte verkozen zij dit maal de stuurboord wal waarbij het directe contact met de oever niet werd gemeden. Met een minimaal, maar voldoende verschil, werden de ploegen van Daventria en Naarden afgetroefd.

In de tweede heat werd in het Heren skiffveld , evenals vorig jaar Sam Tieben , de onbetwiste winnaar. Met meer dan 50 seconden liet hij de Nederlandse tegenstanders met lege handen achter. Spannend was de strijd om de derde plaats. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Merijn hierbij betrokken was. Als tweede gestart werd hij direct onder druk gezet door de achter hem gestarte Leander Gall van Argo uit Wageningen. Zijn achterstand halverwege de race wist Merijn in het tweede deel van de race om te buigen tot een voorsprong van 5/100 seconde. Dit resulteerde in een gedeelde derde plaats.

Traditiegetrouw is Amycus in het Veteranen skiffveld ruim vertegenwoordigd. Twee sterke troeven voor de overwinning, Victor en Klaas, moesten zich vanwege fysieke malheur terug trekken. Dat dit ongemak ontstaan is door niet aan roeien gerelateerde activiteiten maakt het extra zuur. De meeste veteranen velden kenden de gebruikelijk winnaars die sinds jaar en dag de  veteranenvelden domineren waaronder René ten Thije, Taco Bavelaar en Frans van der Steen. In dit licht bezien leverde André een topprestatie door als tweede te eindigen achter de onverslaanbaar geachte Frans van der Steen. André zet daarmee zijn opmerkelijke opmars in het veteranen roeien voort en geldt als een belofte voor de toekomst. Rob had een zware race mede als gevolg van rugproblemen.

Altijd boeiend is de confrontatie in de oudste categorie. De onderlinge strijd tussen Gert Jan en Jan van Laarhoven werd in het voordeel van Gert Jan beslecht. Tegen het geweld uit Amsterdam ( Hans Vendrig van de Amstel) waren beide heren echter niet opgewassen. Na afloop analyseerde Gert Jan zijn race als volgt: ‘bij nadere bestudering van de tijden   vind ik er voorlopig een met het minste verval. Heeft zich mogelijk onvoldoende gegeven. Gezien alle te ervaren spierkrampen zou ik dat niet zeggen.😜’.

Met spanning werd uitgekeken naar de nieuwe veteranen dames combinatie van Amycus. Herma (Sarah) en Ingrid hebben de afgelopen maanden intensief getraind onder leiding van Gert Jan. In een veld met zes deelnemers legden zij beslag op de vierde plaats. Dit belooft veel goeds voor de toekomst. De winst ging naar Vada met de dames Marie Anne Frenken en Marleen Abma – Henkens

De familie Hummelink was als vanouds op dreef. Vader en zoon Jan voerden soeverein het familie dubbel twee veld in deze heat aan. Waar vorig jaar de overwinning werd opgeëist ging nu de familie Buiskool (gestart in de eerste heat) er met de buit van door. Hopelijk kan volgend jaar in een rechtstreekse confrontatie het een en ander worden recht gezet.

Ook de Amycus jeugd was van de partij. In het jongens 16 veld lagen Tom en Anner aan de start. Boord aan boord kwamen zij aan de finish. Zij eindigden op respectievelijk de 4e en de 5e plaats.

De uitslagen staan hier.