Roeien met de Finse Kerkboot bij Sneek

Met 15 roeiers en roeisters vertrokken we zaterdag 25 mei vanaf Amycus met de auto naar Sneek. We hadden al lang uitgekeken naar deze tocht en nu was het eindelijk zo ver. Helaas kon de goede organisator van deze tocht, Ron, niet mee. Maar hij verdient wel alle dank voor zijn inzet!

Rond half 11 waren we in Sneek bij roeivereniging De Geeuw. Eerst lekkere koffie met krentenbrood, daarna was het al snel tijd voor het tewaterlaten van de 12 meter lange Finse kerkboot. Met vereende krachten hebben we de boot met duidelijke instructies van onze vriendelijke gastheer in het water gelegd. Twee aan twee zaten we al snel in de kerkboot. De riemen haakten we op de grote dolpennen. In de kerkboot heeft elke roeier zijn eigen riem en kan alleen ongeklipt geroeid worden. Frits, die als een koning op de hoge stuurplaats zat, liet ons al snel wat oefeningen doen, om vlot te kunnen houden, slippen en strijken. Daarna konden we echt op pad, over brede wateren en smallere vaartjes, langs de rand van het Sneekermeer en tenslotte door Sneek, o.a. langs de Sneeker Waterpoort.

Belangrijk was het om met zijn allen in cadans te blijven. Deed je dat niet, dan voelde je al snel de handle van de roeier achter je in de rug.

Het weer bleef ons goed gezind. Het was een aangename temperatuur om in te roeien. De donkere wolken dreven veelal langs ons heen.

Pas bij aankomst bij De Geeuw begon het echt te regenen. De kerkboot werd weer uit het water getrokken. Tevreden en terugkijkend op een mooie roeidag konden we weer op huis aan.

Rest mij nog om de activiteitencommissie en de stuurmannen Frits en Constant te bedanken! Deze tocht is zeker een aanrader!

Willy