Cottwich 2019

De Cottwich Almelo Regatta 2019 zit er op. Amycus was royaal vertegenwoordigd op het water en aan de wal.  Een groot aantal vrijwilligers maakte het wederom tot een mooie roeidag. Dat de weersomstandigheden als vanouds fantastisch waren, hoeft geen betoog. Opvallend was het grote aantal deelnemers uit Duitsland. Met name SV Scharnebeck was met een groot aantal roeiers naar Almelo afgereisd. Vertegenwoordigers van deze vereniging gingen ook dit jaar met een groot deel van de bikken aan de haal : D1x, D2x, HE2x, H1x, J182x, M16-18 (Celle)

In het eerste blok verschenen Dick en Pieter aan de start van het veteranen dubbeltweeveld. Het aantal inschrijvingen over de verschillende leeftijdscategorieën noopte de organisatie om alle ploegen in dit nummer in hetzelfde veld te laten starten. Dit betekende voor beide Amycalen dat zij het moesten opnemen tegen aanzienlijk jongere roeiers. In dit licht bezien leverden zij een puike prestatie door als vijfde te eindigen in een goede tijd.

Bij de dames veteranen skiffeurs brachten Nienke en Jeske hun race tot een goed einde. Nienke eindigde op de vierde plaats en Jeske moest , na jarenlange afwezigheid in de skiff, genoegen nemen met de zesde plaats.

De eerste Amycus overwinning kwam op naam van vader en zoon Hans en Jan H. In hun karakteristieke stijl kaapten zij met één seconde verschil het blik voor de familie Buiskool van Hemus weg. Een fel bevochten, maar niet minder verdiende overwinning. Het blikkenmoyenne van Hans loopt inmiddels gestaag op.

In de pauze tussen beide blokken ruimde de wind van ZW naar NW en nam bovendien in kracht toe. Het duo Eric en Maikel had uitgekeken naar de confrontatie met de heren Rienks en Gerdes van de Zwolsche. Helaas moest deze laatste  ploeg de zich vanwege een blessure terugtrekken. De tweede Amycus ploeg wist de heren tot grote hoogte op te stuwen en nam genoegen met de ondankbare tweede plaats op zeer forse achterstand in het HV2- veld.

In het J181x veld startte Merijn als laatste. Dit stond hem niet aan. Het nadeel van vuil water en geen zicht op de concurrentie  heeft hem er niet van kunnen weerhouden om op overtuigende wijze zijn veld te winnen. Alle deelnemers werden gepasseerd . Hij legde daarmee tevens beslag op de verzilverde riem voor de beste juniorroeier. En passant roeide hij de derde skifftijd van de dag waarmee hij ook het lichte senioren veld zou hebben gewonnen. Wietse nam voor de eerste keer deel aan de Cottwich. In dit veld met ervaren roeiers legde hij beslag op de 5e plaats.

De nieuw geformeerde dames veteranen 4x werd met vaste hand door  Krijn over het parcours gejaagd. Het debuut van deze ploeg was veelbelovend en biedt volop kansen voor de toekomst. Ank en Gaby  hadden voor deze gelegenheid voor de 2x gekozen en zij wisten beslag te leggen op de derde plaats.

Bij de  heren veteranen startte Sebastiaan in het sterke VA-C1x veld. Hij moest het onder andere opnemen tegen routinier René ten Thije (zie de Hall of Fame) die ook dit jaar overtuigend het skiffveld (overall) won. Sebastiaan eindigde op de derde plaats in dit veteranenveld (vd 9).

In het VD1x veld moesten Rob en debutant Vincent het oa opnemen tegen de eerder genoemde Sander Gerdes (overigens ook geen onbekende in de hierboven genoemde Hall of Fame}. De Amycus heren eindigden op respectievelijk de 5e en de 6e plaats.

Bij de VE1x lag Klaas aan de start. De steeds zwaarder wordende omstandigheden tgv de toegenomen wind werkte voor de lichte roeier in zijn nadeel. Klaas eindigde op de 6e plaats. Tot nu toe heeft hij goed bedoelde adviezen om de schaatsen aan de wilgen te hangen in de wind geslagen. Wellicht dat deze uitslag hem op andere gedachten brengt.

André leverde als debutant een topprestatie door in zijn eerste skiffwedstrijd (VF-G1x) het Deventer fenomeen Robert Duzijn tot op 10 seconden te benaderen. Een eervolle tweede plaats was zijn deel en dit biedt volop perspectief voor de toekomst.

In de koningsklasse van de veteranen (VG1x) werd good old Jan van Laarhoven gemangeld door het Amycus duo Gert Jan en herintreder  Victor. Glorieus eindigde Gert Jan op de eerste plaats. Het skiffveld werd op stijlvolle wijze door Victor afgesloten in een indrukwekkende eindsprint.