Elfsteden Roeimarathon 2018

Zonsopkomst in de omgeving van de Galemadammen.

Opnieuw heeft een ploeg van Amycus (Hout moet), aangevuld met een tweetal Tubantia roeiers, deelgenomen aan de Elfsteden Roeimarathon.  Het record van vorig jaar werd gebroken en met een 8e plaats in de toercategorie (vd 65) bereikte de ploeg de hoogste Amycus klassering tot nu toe. De (voorlopige) uitslagen vindt u hier.

Verslag Eric:

Onverwacht naar de 28e plek
Het is alweer het 4e jaar dat Amycus met de houten Emigrant deelneemt aan de Elfstedenroeimarathon. De ploeg bestond uit 12 personen waaronder 3 jeugdleden; Lotte Tiehuis, Marijn en Wietze Harteveld. Daarnaast roeiden mee Huub Gerard, Richard Voortman, Maikel Blikman, Hendrik de Boer, Andre Holtrop, Eric Stamsnijder en Jan Wever, die misschien wel de oudste deelnemer was. Nummer 11 en 12 kwamen dit jaar van Tubantia: Ronald en Erika van ’t Oever. Voor het tweede jaar was Cock Harteveld de walploeg. Hij kreeg als enige helaas geen kruisje terwijl hij wel dag en nacht in touw is geweest om iedereen te voorzien van eten en drinken en ervoor te zorgen dat de ploeg steeds tijdig op het volgende wisselpunt is. Dankzij Patrick Klok hadden we dit jaar een goed werkende tracker in de boot, zodat onze positie door de ploeg en het thuisfront perfect te volgen waren. De weersomstandigheden konden ook niet beter: geen regen, milde temperaturen en weinig wind. Voor de familie Talsma bij Klaarkampsterbrug, onze vast rustplek langs de route naar Dokkum, was het het 25jarig jubileum. De roeiers van DDP en sinds 4 jaar ook van Amycus kunnen tegen het vallen van de nacht als de roeiers op en naar naar Dokkum gaan hier even genieten van hun gastvrijheid. Naast de gebruikelijke pakken koffie en lekkernijen hebben we daarom een echte Twentse krentenwegge meegenomen. Bij de start werd de ploegnaam “Hout Moet” door de spreker leuk opgepakt. Het schema was hetzelfde als de voorgaande jaren; iedere keer roei je met een ander. Eerst ging de tocht vanuit Leeuwarden naar Dokkum. Bij terugkomst in Leeuwarden bleken we al op een 27ste plek te liggen. Met onder andere collega vereniging De Grift werd regelmatig strijd geleverd. Na een zware laatste etappe kwamen zij toch nog eerder over finish. Omdat zij 10 minuten eerder gestart waren eindigden we toch nog een paar plaatsen boven hun in het eindklassement. Met een roeitijd van 20:14 waren we dit jaar bijna 3 kwartier sneller dan vorig jaar. Een mooie uitdaging om volgend jaar te verbeteren. Hieronder  beelden  van de start op vrijdag r0nd 20:00 uur  in Leeuwarden, de voltallige ploeg en de finish ruim 20 uur later op zaterdag  om 16:56 .