Waterproject 25-31 maart van de Stichting Equator Medicare

Water is van levensbelang voor een roeiclub. Zonder water zouden we niet kunnen roeien. Mooi roeiwater, en meestal erg schoon. Water waar héél veel mensen erg jaloers op zouden zijn. Ja, als drinkwater. Meer dan een miljard mensen heeft geen toegang tot schoon drinkwater.

Aqua 4 All promoot al jaren de actie Wandelen voor Water. Serviceclubs bezoeken scholen om gastlessen te geven over schoon drinkwater. Water uit de kraan, het is zo vanzelf-sprekend. We drinken slechts 2 van de 119 dagelijkse liters. De rest is voor de was, de afwas, een douche, handen wassen, tandenpoetsen, WC spoelen, de auto wassen en de tuin sproeien. In heel veel landen is er geen leidingwater, en als het er is, heeft het geen drinkwaterkwaliteit. 1400 kinderen gaan dagelijks dood door vervuild drinkwater, talloze kinderen hebben darm- en worminfecties, waardoor bloedarmoede. Dat veroorzaakt moeheid, ze kunnen niet goed leren, en niet lekker sporten.

Schoolkinderen In Nederland gaan 6 km lopen met 6 liter water in een rugzak, een schijntje vergeleken met de 20 liter jerrycan op de rug van 10-12 jarige kinderen uit Afrika die er vaak kilometers mee moeten sjouwen, en dan is het nog niet eens drinkbaar… Kinderen uit de groepen 6-7-8 tonen hun solidariteit en laten zich sponsoren.  Dat heet Wandelen voor Water.

Ook water gerelateerde clubs kunnen hun steentje bijdragen. Amycus is er daar één van. In overleg met bestuur en activiteitencommissie wordt in de week van 25 tot 31 maart, vlak na de wereldwaterdag, 22 maart een fundraising houden.

Hoe gaat het bij Wandelen voor Water ?

Rotaryclubs uit Almelo, Wierden, Twenterand en Rijssen Regge Regio verzorgen gastlessen, over het belang van schoon drinkwater, en hoeveel we vaak achteloos gebruiken. Zeg maar: Maatschappelijk Verantwoord Onderwijs.  Kinderen lopen gesponsord hun bijdrage bijeen. De St Msele van het Waterschap Vechtstromen sponsort € 3000. De Almelose Stichting Equator Medicare draagt € 700 bij, en is gevraagd e.e.a. te coördineren, waarna Wilde Ganzen het totaalresultaat met 50% sponsort. De Rotaryclubs verzorgen de rugzakjes en begeleiden de 6 km wandeltocht, met een leerdoel en een versnapering.

Waarvoor is de actie bestemd ?

Het doel is een 2e waterleiding voor het dorp Konchi in Ethiopië, bij Nekemte. Deze leiding wordt aangelegd vanaf een af te schermen bron in de heuvels boven Konchi, met een aantal tappunten in het dorp. Equator Medicare werkt al jaren samen met een lokale sociale instelling die scholen, vrouwen- gender- water- en diverse andere projecten uitvoert. Ik heb eerder in de klinieken van deze instelling gewerkt, ik kom er jaarlijks en ken de lokale en sociale situatie. Er is een gedetailleerde begroting, en de bevolking draagt zelf 20 % bij, naast arbeid. De totale gevraagde bijdrage is €21.000. De actie moet €14.000 opbrengen, Wilde Ganzen doet daar €7000 bij.

Leden van Amycus wordt gevraagd ook een emmertje bij te dragen aan dit waterproject.

Dat kan door een vrijwillige gift in de laatste week van maart, cash in de bus, of op de bankrekening van Equator Medicare (ANBI-erkenning) NL14 RABO 010.2273 596.

Ook is er zaterdag 31 maart om 11.30 een veiling van enkele kunstwerken, de opbrengst is 100% voor het project. Jan Hölscher is veilingmeester.

Voor algemene informatie klikt u op WvW poster algemeen. Voor kunstwerk van Maria Smeijers op WvW Poster Smeijers en voor kunstwerk van Toot Visser en Brigit Kraak kunt u terecht op WvW poster Visser en Kraak .