Verslag Cottwich 2022

De Cottwich Almelo Regatta; altijd garantie voor een prachtige roeiwedstrijd onder mooie weersomstandigheden.

Hoe anders waren de voorspellingen dit jaar. De voorzitter heeft zelfs zaterdag overwogen de hele wedstrijd af te gelasten. Vanzelfsprekend had de wedstrijdleider daar andere ideeën over. Het kanaal was immers niet dichtgevroren en de spoorbrug was duidelijk zichtbaar.

De Cottwich kon gewoon doorgaan op onze vernieuwde wedstrijdbaan; eerst heerlijk 2½ km ploeteren in klotsend water, met als beloning een eindsprint over de laatste 2½ km spiegelglad water. De gevolgen van de vernieuwde oevers waren duidelijk merkbaar.

De gezellige, goed draaiende barcommissie was al tijdig aanwezig voor het afleveren van een duurzaam stukje vaatwerk, waarbij de sfeer er goed in werd gehouden.

Gezien de historie van de Cottwich, bestaande uit een overdaad van heerlijke taarten en veel gezelligheid op en rond het vlot, was het aantal inschrijvingen weer prima; in totaal 110 stuks.

Op het vlot assisteerden onze jeugdleden (de vlotpuppy’s) onder toezicht van Taco Feenstra bij de snelle afhandeling van het in- en uitstappen.

Diverse verenigingen waren goed vertegenwoordigd in de verschillende velden; Argo, Saurus en vooral de geel-zwarte brigade uit Deventer was opvallend aanwezig.

Door de toevoeging van Dieter Friedrich uit het Duitse Meppen was het zowaar weer een wedstrijd met internationale allure.

Bijzonder is toch om te vermelden dat er een inschrijving was in het H4+, H4-, MIX4* veld, welke vanaf de boegpositie tot aan de stuurpositie was gevuld met drie generaties van de familie Beukers.

Vanzelfsprekend heb je dan bij Amycus blik te pakken.

Het evenement was op alle vlakken weer goed voorbereid; droge zitplaatsen, twee Michelin sterren catering en natuurlijk een professionele, tot in den treure geteste tijdregistratie, ondersteund door Time-Team. Wat kon er dan nog misgaan?

Schijnbaar brengt zo’n wedstrijddag toch bepaalde spanningen met zich mee in de vingers en is het geven van een pulse op het juiste moment toch niet zo eenvoudig.

Deelnemers van het eerste blok moesten het daarom doen met de finishposities op doorkomsttijd en vertrouwen op de kennis en kunde van het wedstrijdsecretariaat, wie van de deelnemers zou hieraan kunnen twijfelen. Lichtelijk gemopper van enkele deelnemers in het HMF 2- veld kan je immers niet serieus nemen.

In het tweede blok waren alle pulse-perikelen voorbij en konden de deelnemers zich verheugen op uitmuntende roeitijden.

Opvallend was het grote aantal jeugdige deelnemers. De M14 t/m M18 velden en de J16 en J18 velden waren goed gevuld. De winnaar Bjorn Bakker van Wetterwille in het J18 veld roeide onder niet optimale omstandigheden een tijd onder de twintig minuten. Uitmuntend! Onze Floris Postma werd in het J16 veld verdienstelijk 5e op een overbrugbare achterstand. Deels was dit te wijten aan het ontbreken van professionele coaching vanaf de wal. Door een lekke band was zijn coach de grote afwezige. Desondanks biedt deze race perspectief voor de toekomst.

Hopelijk zien wij al deze deelnemers de komende jaren weer terugkeren op ons prachtige roeiwater.

In de verschillende roeivelden was Amycus goed vertegenwoordigd, veel blik werd echter gewonnen door onze roeivrienden van Daventria.

Vooral in de skiffvelden was Amycus goed vertegenwoordigd. Rob Braaksma (3e) krijgt zijn eeuwige rivaal Robert Duzijn steeds meer in het vizier, gevolgd door Klaas Boonstra op een 6e plek. Sebastiaan van der Worm roeide in zijn veld op zijn houtje (Omval) naar een vierde plek.

Reikhalzend werd er uitgekeken naar de clash tussen de Amycus 1 (Elisa, Maaike, Kirsten, Willy, stuur Henk), Amycus 2 (Ans, Liesbeth, Crista, Christien, stuur Peter) en Amycus 3 (Ingrid, Jetske, Mirthly, Herma, stuur Krijn) in het DM 4* veld. Met militaire precisie werd de Amycus 3 door Krijn naar een 3e plek gestuurd. Gezien het leeftijdsverschil met de nummers 1 en 2 in dit veld was blik misschien wel verdiend. De Amycus 1 eindigde vlak voor de Amycus 2 op de 6e plek.

In het HMF 2- veld werden Arend Boekhoudt en Jan-Willem Veldhuis afgetroefd door de geel-zwarten uit Deventer. Zonder schade werd de finish gehaald. Een prestatie op zich.

Tot slot de bliktrekkers van Amycus. In het HMI 1x veld is het tijdperk van Gert-Jan Maarleveld in volle gang. Rivaal Jan van Laarhoven van Tubantia werd wederom afgetroefd, roeilegende Hans van der Hoog maakte het podium met een 3e plek compleet.

In het veld H2- , HMA-D 2- gingen Eric Stamsnijder en ondergetekende er met de overwinning vandoor. Tijdens de evaluatie is door beiden de conclusie getrokken dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering.

Na de prijsuitreiking werd het gezegde “vele handen maken licht werk” weer in uitvoering gebracht. Binnen no-time was het hele terrein weer spic en span!

Op naar de volgende editie van dit prachtige evenement!

Maikel Blikman

De uitslagen vindt u hier en hier.

Foto’s van Henk Neve vindt u hier.