Hel van het Noorden 2019

Traditiegetrouw wordt het kalenderjaar op gepaste wijze afgesloten met de legendarische Hel van het Noorden. (zie ook de Volkskrant van 25 november of klik op deze link). Met maar liefst zes deelnemers was Amycus royaal vertegenwoordigd. Ook dit jaar was de snelste deelnemer in de skiff meervoudig Cottwich winnaar Obbe Tibben (Skoll, Amsterdam).

Merijn startte voor zijn laatste race als junior (J181x). Na zijn bijzonder sterke optreden tijdens de Tromp Boatraces in oktober, verliep deze wedstrijd voor hem iets minder voorspoedig.  In een sterk bezet veld, moest hij genoegen nemen met plaats 24 (van de 36). Sebastiaan was in deze editie het snelste Amycus lid. In het veteranenveld eindigde hij op de derde plaats. Voor zover bekend is dit de hoogste klassering uit de Amycus geschiedenis. Enthousiast geraakt door de verhalen van de routiniers, meldde ook Vincent zich aan de start. Tot zijn spijt voldeed het weer absoluut niet aan zijn hooggespannen verwachtingen. Voor het overige toonde hij zich na afloop voldaan en was vast besloten om volgend jaar een nieuw persoonlijk record te varen. Zoals bekend vindt de Hel plaats op het Eemskanaal. De weg na de start is lang. Ingeklemd tussen twee dijken is het normaal gesproken één rechte lijn. Zo niet dit jaar. In verband met het dalen van de bodem en het stijgen van het waterpeil, worden de dijken verzwaard. Rob, zoals altijd zeer gemotiveerd, kwam onfortuinlijk in aanvaring met een boei die de werkzaamheden markeerde. Een nat pak was het gevolg. Hoewel Rob vastbesloten was zijn weg naar de start te vervolgen, werd hij door de plaatselijke reddingsbrigade in folie gewikkeld per auto afgevoerd. Degelijk als altijd waren de verrichtingen van Hans H. en Gert Jan. De uitslagen vindt u hier.

Na afloop vond op Aegir een botendoop plaats. De doper is meestal een lid dat zich in het verleden als Aegir lid heeft onderscheiden. Dit maal viel de eer aan Hans te beurt ( meer dan 20 overwinningen als Aegir lid). Verwachtingsvol werd uitgekeken naar zijn lullepot. Hans stelde zijn toehoorders niet teleur en toonde zich een groot redenaar. Moeiteloos vatte hij meer dan 80 jaar roeigeschiedenis samen en gunde hij het publiek ook nog een blik op de toekomst (2059). Zijn conclusie was helder: alles wordt anders, maar roeien blijft altijd hetzelfde. Onder Amycus leden circuleren beelden van de plechtigheid. De wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verhindert evenwel plaatsing op de website.