ZRB 2019

Afgelopen weekend zette Merijn bij de ZRB wedstrijden in Tiburg de eerste voorzichtige stappen in de senioren roeiwereld (>18 jaar). Dit biedt hem de mogelijkheid zich te meten met soortgenoten (lichte roeiers , LHB1x) in dezelfde gewichtsklasse (gemiddeld 70 kg en maximaal 72,5 kg). In tegenstelling tot het zware roeien begint voor de lichte roeiers de wedstrijd reeds dagen van te voren. Dit is een gevecht op leven en dood om niet te zwaar te zijn op het moment suprême. Uitgeteerde roeiers verzamelen zich ruim voor het startschot rond de weegschaal. Een aantal moet zich vervolgens in een regenpak hijsen om zo de laatste druppel vocht hardlopend uit hun lijf te persen. Zo niet Merijn. Geheel gekleed en  voorzien van stevige wandelschoenen kuierde hij richting weegschaal. De dienstdoende weegcommissaris verzocht hem in de toekomst om in wedstrijdkleding te verschijnen. Moeiteloos slaagde Merijn voor de eerste test. Met het nodige zelfvertrouwen werd de Johanneke in het water gelegd. Daar bleek dat buiten de waard was gerekend. De kamprechter oordeelde dat de Johanneke niet aan de eisen mbt de boegbal voldeed. Met plakband werd onder tijdsdruk een noodreparatie uitgevoerd. Tijdens het oproeien naar de start  bleek het plakband de stroomlijn van de Johanneke in negatieve zin te beïnvloeden. Aan het eind van iedere haal spoot een waterfontein bij de boegbal omhoog. In verband met het grote aantal deelnemers werd een timetrial gevaren waarbij de beste vier roeiers zich plaatsen voor de finale. Op voorhand was niet op een finaleplaats gerekend. Onder zware omstandigheden, pittige tegenwind, reikte Merijn tot de 13e plaats (vd 17).

Vandaag startte Merijn in het inmiddels vertrouwde Junioren veld ((J181x). In een zinderende race, waarbij Merijn als een raket uit de startblokken schoot, wist hij tot 1990 meter zijn naaste belager voor te blijven. In de laatste meters moest hij zich gewonnen geven. Ook nu waren de omstandigheden zwaar  maar had Merijn het voordeel van een gunstige boei. Na afloop bleek zijn tijd ook goed te zijn voor een 2e plaats in het overall klassement (2e vd 12). Een puike prestatie. Met een voldaan gevoel werd de terugreis aanvaard. De uitslagen vindt u hier. Foto’s volgen zo mogelijk later.