Floris verkent de Bosbaan

Floris verkent de Bosbaan

Zaterdag 9 juli 2022, de dag waarop duidelijk zou worden hoe Floris er qua roeien echt voor staat.

De afgelopen maanden heeft Floris met zijn coach Arend wat intensiever getraind: 4 keer in de week om precies te zijn. Dat begint er op te lijken: om vooruit te gaan in onze mooie sport is het nu eenmaal nodig om kilometers te maken.

De vraag die boven de markt bleef hangen was: heeft dit ook werkelijk effect gehad ? Heeft de uitgekiende trainingsaanpak van coach Arend haar vruchten afgeworpen? We wisten het niet en zouden het pas weten na een directe confrontatie met de top van het Nederlandse J16 1x veld.

Op het Twentekanaal hadden de voortekenen gunstig geleken; zo gunstig zelfs dat Floris het voor elkaar wist te krijgen om Anner, toch ook geen kleine naam in de Twentse roeiwereld, het vuur aan de schenen te leggen.

Aldus togen we in gespannen afwachting naar de Bosbaan in Amsterdam. Dit is het episch centrum van de Nederlandse roeiwereld; vrijwel alle wedstrijden worden er verroeid en de KNRB heeft er haar topsportcentrum gevestigd, van waaruit de bondsselectie haar trainingen doet.

Er werd op deze wedstijd (de DIYR) een zogenaamde “broken 2K” gevaren: eerst een wedstrijd over 1.000 meter, vervolgens 500 meter herstel en aansluitend een sprint van 500 meter.

Het veld bestond uit 21 skiffeurs, verdeeld over 4 heats. Naast de klassering in de eigen heat, was het voor de beantwoording van de vraag hoe het gaat, interessant te kijken naar de plek van Floris in het overall veld van deze 21 skiffeurs.

Zaterdag 11.30u:  Heat 4 roeit naar het startvlot en wordt afgeroepen:

baan 1 ARZ&V, baan 2 Amycus, baan 3, Breda, baan 4, Zwolsche, baan 5, Daventria, baan 6, Eem.

Heren, bent U klaar af..

Nog een paar seconden en we zouden het weten: gaat Floris meedoen in dit geweld ?

En ?

Ongelofelijk, samen met de andere skiffeur uit het oosten van het land, Daventria, vecht hij een harde strijd uit om de eerste plek in deze heat. De beide heren geven elkaar geen duimbreed toe en zetten de rest van het veld op grote achterstand. Uiteindelijk trekt de skiffeur van Daventria net aan het langste eind, maar onze vraag is beantwoord: ja, het gaat heel erg goed; Floris roeit mee met de top.

Het bleek een snelle heat: er was 1 Tromp-roeier duidelijk sneller, maar de nummer 1 & 2 van onze heat bleken de nummer 2 & 3 overall te zijn. Wow!

De 500 m was na deze inspanning net iets te veel van het goede, waardoor Floris in de gecombineerde uitslag naar de 4e plak werd verwezen.

Niet getreurd: een duidelijk visitekaartje is afgegeven.

Om nou te zeggen “a star is born” is wat overdreven, evenals de verwachting dat hier meteen een nieuw Veldhuis-tijdperk gaat aanbreken. Toch kan ik er niet onderuit het vermoeden uit te spreken dat dit wel eens het begin zou kunnen zijn van iets heel moois.

Hans

Voor de uitslagen en de beelden klik hier en hier. De overall uitslagen staan hier.

Start van Floris voor de eerste 1000 meter op de Bosbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top