Recreatief Roeien

Recreatief Roeien

Cie recreatief roeien KNRB

Ik zit al een tijdje in de commissie recreatief roeien van de KNRB. Door Corona lag die commissie meteen na de oprichting alweer op zijn gat. Maar afgelopen voorjaar is er een herstart gemaakt en op 11 juni aanstaande gaan we ons presenteren op het Roeicongres in Amsterdam. Naast mij zitten er 8 leden vanuit andere verenigingen en vanuit verschillende expertise; de commissie wordt ondersteund door een medewerker van het KNRB bureau en door een lid van het KNRB bestuur.

Doel

Doel van de commissie is onder meer om de belangen te vertegenwoordigen van de recreatieve roeiers. Traditioneel is er altijd veel aandacht voor de wedstrijdroeiers, terecht, ze zijn het vlaggenschip van de roeisport. Maar het overgrote deel van de roeiers bestaat uit recreatieve roeiers. De KNRB organiseert elk jaar een meerdaagse binnenlandse toertocht en daarnaast twee buitenlandse toertochten. Wij deden dit jaar mee aan de Maren tocht in Groningen. We hadden ons op tijd aangemeld en hadden geluk, we mochten mee. Weliswaar konden niet alle drie ingeschreven Amycus boten in één tocht mee, wij, Sip en Veronica en Gerard en ik van 28 april tot 1 mei, de andere twee Amycus boten van 4 tot 7 mei. (zie verslag van Pieter in Amycaliteiten). Navraag leverde op dat er 131 ingeschrevenen waren en er oorspronkelijk maar 80 roeiers mee konden. Door een extra tocht en extra boten worden uiteindelijk slechts 7 roeiers teleurgesteld. Prima opgelost door de organisatie. Zo gaat het ook met andere tochten, vrijwel altijd is er een limiet aan beschikbare plekken, tijdige en juiste informatie is dus van groot belang. Daarnaast wordt er bijna altijd voorkeur gegeven voor ploegen die zich opgeven in plaats van individuen. Een vraag van de commissie recreatief roeien is dus, worden er wel genoeg tochten georganiseerd?

Toertochten, veel mogelijkheden!

Op www.knrb.nl  kun je doorklikken naar Roeivormen en dan naar Toerroeien. Daar wordt de link gefaciliteerd naar Platform Toer (toertochten-marathon-roeien.nl).

 Hierop zijn de tochten te zien die door de verschillende verenigingen georganiseerd worden. Ik nodig iedereen uit hierop een keer een kijkje te nemen. Je kunt aanklikken wat voor een soort tocht je wilt maken en in welke provincie. De moeilijkheidsgraad wordt aangeduid met het aantal bootjes. Heb je een groep waarmee je dat wilt, dan kun je het zelf regelen maar je ook wenden tot mij (info@annekebeukers.nl) zodat we vanuit de toer en activiteitencommissie van Amycus je daarbij helpen. Wij gaan zelf ook kijken of we actief een van die toertochten bij onze leden gaan promoten dit jaar.

De toertochten zijn gezellig, je leert over ander water te roeien en je ontmoet roeiers van andere verenigingen. Onder de noemer “recreatief roeien” bestaan subcommissies zoals het midweekroeien (een poster daarover hangt op dit moment in de kantine) coastal roeien en toerroeien. De informatie daarover komt lang niet altijd goed terecht bij de verenigingen waardoor veel informatie verloren gaat. Ook dat is één van de opdrachten die de nieuwe commissie heeft gekregen. Hoe kunnen we de recreatieve roeiers beter van informatie voorzien, wat is daarvoor nodig?

Moeilijk?

Er zijn roeiverenigingen, waaronder Breda, die zelfs een extra examen hebben voor toertochten. Nou lijkt me dat niet meteen nodig maar op de toertochten kom je wel in situaties die je op je “eigen water” niet zo snel tegenkomt. De handelingen die je moet verrichten in een sluis bijvoorbeeld, een drukke vaarweg oversteken, roeien op stromend water, bukken of liggen onder diverse bruggen en aanleggen bij allerhande steigertjes of zachte oevers. Allemaal niet zo ingewikkeld maar wel handig om je dit te realiseren voordat je van start gaat. Het is ook verstandig om dat van tevoren eens te oefenen, dan ben je niet meteen onthand. En je moet natuurlijk wel een beetje de kaart met instructies kunnen lezen, anders ben je de bezienswaardigheid of het handige aanlegpunt voorbij voordat je er erg in hebt.

In de toer- en activiteitencommissie van Amycus hebben we afgesproken dat we met enige regelmaat hierover gaan berichten en proberen meer mensen warm te krijgen voor deze leuke activiteiten. We gaan natuurlijk zelf ook nog een en ander organiseren. U hoort van ons.

Anneke Beukers

Namens de Toer-en Activiteitencommissie Amycus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top