Elfstedenroeimarathon 2022

Elfstedenroeimarathon 2022

Inmiddels vaste prik voor de diehards onder ons: de ERM. Editie 2022 vond weer als vanouds plaats in het hemelvaartweekeinde. De 210 km lange tocht werd dit jaar geroeid door 71 teams. Amycus werd vertegenwoordigd door 2 teams, elk bestaande uit 9 wijzen. Allen kwamen uit het oosten. Vanuit Amycus deden mee: Eric, Maikel, Ingrid, Klaas, Ramon, Liesbeth,  Rob, Hans, Herma, Mirthly, Hendrik, Jeroen, Arjan en André. Vanuit Tubantia  kwamen Ronald, Janine en Joost over en last but not least vanuit Daventria Robert Duzijn.

Het bleek niet moeilijk deze mensen te verdelen in ‘onwijzen’ en ‘eigenwijzen’. We laten hierbij maar in het midden wie waar bij hoorde, dat zoekt u zelf maar uit.

Feit is in ieder geval dat we onze naam eer aandeden. Bij beide ploegen raakten enkele mensen te water: een onwijze wissel mondde uit in een natte broek voor de walploeg en eigenwijs instappen betekende een boot vol water. En ook al had een zeer eigenwijs persoon (geheel per ongeluk) helemaal niet hard geduwd, er ging van een andere ploeg ook nog iemand helemaal kopje onder. Andere eigenwijze personen dachten dat ze afgelost zouden worden in Arum, maar dat was helaas een foutje in het eigenwijze systeem, ze moesten toch echt door naar Harlingen. Viel vies tegen met die tegenwind… Een enkel ploegje van drie zat af en toe onwijs vroeg klaar (helaas wel zonder pikhaak) voor de wissel met de volgende drie, stel je toch voor dat je te laat komt… Verder werd er op één van de laatste trajecten een onwijs verwoede poging gedaan om een reservebankje te regelen, maar vele wijzen waren al voorzien van een soort mist in hun hoofd, waardoor dit niet helemaal uit de verf kwam.

Feit is in ieder geval ook dat we allemaal onwijs ons best hebben gedaan en wij kunnen u dan ook vol trots meedelen dat alle wijzen uit het oosten hun kruisje dik verdiend hebben! De ploeg van de onwijzen is met een tijd van 19:32:44 geëindigd op de 21e plek overall  (11e in  eigen veld), de ploeg van de eigenwijzen is geëindigd op de 46e plek (33e in eigen veld) in een respectabele tijd van 20:44:51.

Het was dus in alle opzichten weer een bijzondere editie, ook omdat we dit jaar het stormtraject moesten varen. De weersomstandigheden, harde wind en golven, noopten de organisatie tot het inkorten van de route tot 180 km waardoor we dit jaar de meren plus de stempelposten in Sloten, Stavoren en Hindeloopen misten. De marathon was desalniettemin nog zwaar genoeg vanwege  de harde wind uit het noordwesten, kracht 5 met uitschieters naar 6. Beetje pech nog voor onze meest ervaren ERM-roeier en ‘boottrekker’ Eric: hij doet al jaren mee, heeft nog nooit een stormtraject meegemaakt, maar moest ook dit jaar de reguliere trajecten varen. Gelukkig hield hij er nog wel een biertje(?) aan over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top