Oude IJssel Race 2022

Oude IJssel Race 2022

Dit jaar zou voor mij de primeur zijn om de Oude IJssel Race te gaan roeien. Ik had mij ingeschreven in het skiffveld. Uiteraard zonder enige voorbereiding, want mijn voorkeur geniet toch echt wel om niet alleen te roeien.

Een dag voor de wedstrijd werd ik gebeld door Gert Jan. Zijn ploeggenoot bleek geblesseerd te zijn geraakt en de vraag was of ik niet anders met hem samen wilde. Vooruit, voor deze keer. De wedstrijd in de skiff zag ik toch wel als meer uitdagend. De wedstrijdleiding in Doetinchem ging ook akkoord en zo geschiedde.

De wedstrijddag zelf was een stralende dag. Veel zon. En ondanks de relatief lage temperatuur voelde het toch aardig warm aan. We begonnen de dag al goed met vertraging van mij, maar ook de botenwagen. Daarnaast was er verwarring ontstaan over de boeg- en rugnummers en bleek het secretariaat al verhuist naar Doesburg voor Hans zijn nummers had opgehaald. Gelukkig bleek de wedstrijdleiding flexibel genoeg te zijn om daar een gepaste oplossing voor te bieden en kon Hans alsnog zijn nummers in Doesburg ophalen.

Het oproeien was puur genieten. Spiegelglad water, meanderend riviertje, idyllisch landschap en perfect roeiweer. Het is geen straf om op de oude ijssel te roeien. Gert Jan en ik roeiden heel gemoedelijk richting de start, hier en daar wat aanzetten om toch samen te komen. Uiteindelijk moesten we wel dat hele eind in een straf tempo terug.

Met zo’n 60 boten lagen we aan de start en dat verliep allemaal keurig op tijd. Wij mochten als 11e starten. Vanaf de voorstart bouwden we rustig op naar wedstrijdhaal. Vooraf al wel bepaald dat het tempo niet veel hoger zou zijn dan 26 slagen per minuut. Eenmaal begonnen, ging het tempo toch langzaam wat hoger naar 27-28 slagen per minuut. Wind mee, zon, goede temperatuur, glad water, dit waren wel condities voor een snelle tijd. We voeren dan ook strak weg.

Pas na ruim 3 kilometer haalden we de eerste boot in. Onze strakke koers zorgde er ook voor dat we ze nog net voor de eerste brug passeerden. De volgende boot kwam pas ter hoogte van de tweede brug. Dit is de enige lage brug van het traject. Ondanks de waarschuwingen vooraf, bleek dat je hier gewoon onderdoor kon roeien. Al durfde ik dat zelf niet helemaal aan en ging er gebukt onderdoor.

Na ruim 7,5 km begon bij mij toch het gebrek aan km’s parten te spelen en moest op mijn tandvlees bijten (en verzitten). Het grote aftellen was begonnen, maar met een wedstrijd van 11,6 km lijkt dat oneindig lang te duren. Ondertussen waren wij de derde en vierde boot reeds gepasseerd en voeren we de juiste koers naar de finish. Maar wat een eind!

Twee km later voelde ik toch echt dat zo lang in een boot zitten toch echt wel beter getraind moet worden. De tank was leeg, de benen deden pijn, het gevoel in voeten en kuiten verdwenen. We moesten nog twee km. Het tempo bleef gelijk, de snelheid boette toch echt in door de vermoeidheid. De laatste 400 meter persten we nog de laatste energie eruit en passeerden we een ruime 50 minuten toch de finish.

Eenmaal uit het water, kwamen we langzaam bij zinnen, wachtten we nog op Hans en riggerden we de boten af. De geroeide tijden lieten lang op zicht wachten. Zelfs tijdens de prijsuitreiking werd geen tijd genoemd, alleen de winnaars, zowel gecorrigeerd als ongecorrigeerd. Helaas voor Gert Jan ben ik veel te jong om in de (gecorrigeerde) prijzen te vallen en werden we gecorrigeerd 5e van de 13. Uiteindelijk bleken we wel een baanrecord te hebben geroeid in de 2x VE klasse! Maar bij gebrek aan voldoende deelnemers in dit veld, waren we ingedeeld bij de VC en VD, waar er toch een paar boten te sterk (lees: gemiddeld te jong) waren.

Ook Hans kon tevreden terugblikken op een goede race. De condities waren goed en ook werd er voldoende tegenstand geboden. Helaas geen prijzen voor Amycus, daarvoor was de concurrentie veel te sterk. De Oude IJssel Race is een echte aanrader. Prachtig roeiwater en erg mooie omgeving om te roeien. Voor mij is de afstand nog wel een ding, maar misschien moet er dan gewoon meer getraind worden.

Uitslagen en baanrecords vindt u hier.

Verslag Sebastiaan vd W.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top