Head of the River 2022

De beste stuurman
….. in de boot!
Arend onze vaste reporter en clubzwemmer concludeerde na de race : Als je zo tevreden bent mag je dit keer het verslag doen. En bij gebrek aan de damesploeg die de verslaggeving altijd zo goed verzorgde , vooruit…..

De Head is van oudsher de eerste roeiwedstrijd van het jaar voor achten en dubbelvieren. Op de Amstel van Ouderkerk tot roeivereniging de Hoop in hartje Amsterdam. Een fraai slingerend traject met vele vaak verrassende handicaps zoals bochten, golfslag, wind, bruggen en lastige inhaalmanoeuvres.
De Amycus veteranen bereiden zich nu een aantal jaren “serieus” voor in de H4KHead groep. Dit jaar werd de stuurman bij Argo gevonden: Tjalling Tjalsma. Met name genoemd omdat hij verantwoordelijk was voor het resultaat.
Deze stuur wist ons op tijd en zonder aanvaring aan de start te krijgen door klapjes op en stevige haal. Een korte toespraak vlak van tevoren: “Mannen we pakken dit goed aan: Meteen vanaf de voorstart een goede opbouw en op naar baantempo met na iedere bocht versnellen.”
Dit werd goed uitgevoerd: Op het eerste rechte stuk werd de eerste ploeg al ingehaald. “Lange halen, water vasthouden” Op naar de volgende ploeg. ”Stuurboord hoger aanhalen” Gaf meteen meer balans en snelheid. De volgende tegenstander was de klos. Met hogere snelheid naderden we de hoerenbocht (ook wel de Grote Bocht genoemd) en helaas wilde Het Spaarne niet wijken: Aanvaring: De stuurboordboegen zouden de boot de bocht doortrekken, maar met hun bladen op de achtertaft van Het Spaarne gaat dat niet. Na wat schelden konden we het weer voortreffelijk oppakken op het rechte stuk: ”Versnellen met 10 halen op de benen”
De roeislaven lieten zich opzwepen tot uiterste inspanning. ”Inpikken, water vasthouden en stuwen” Nog een aantal ploegen werden mede door goed sturen ingehaald, zodat we vrij baan leken te hebben. Echter bleken in het 2e stuk ,na Het Kalfje , zich een aantal tegenstanders in de Omval verzameld te hebben. Uitgedaagd werd onze aanval ingezet en in enkele boord aan boord gevechten als op een 2000m race werden, zelfs onder de Berlagebrug, weer enkele gerenommeerde verenigingen op hun mindere conditie en technisch-kunnen gewezen. Voorbij de De Hoop was de zo gewenste finish. Deze werd zelfs in een eindsprint met nog een tempoverhoging gepasseerd. Wij waren allen tevreden met het lekkere roeien.
Zeker na binnenkomen van de uitslagen werd de stemming optimaal: Eerste geworden! Op roeivereniging Willem Drie bij de prijsuitreiking konden we als kinderen zo blij ons terecht gewonnen blik in ontvangst nemen.
Amycus met hulp van Argo verdient een geweldig Bravo! Als je als roeivereniging op
zo n internationale wedstrijd blikken gaat halen verdient het raceroeien meer aandacht.

Verslag Gert Jan

Uitslagen hier.