Sporten doen we voor de lol, toch? Maar het kan voorkomen dat je er geen lol meer in hebt. Als je lastig gevallen wordt bijvoorbeeld, of gepest, of er gebeurt iets anders met je wat je niet wilt.

We hopen natuurlijk met z’n allen dat dat op Amycus niet voorkomt. Maar het kán wel. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op onze vereniging, of je nou jong bent of oud. Op Amycus hebben wij daarom een ‘vertrouwens-contactpersoon’, Gaby Jungst. Je kunt haar bellen op 0546-873236, als je last hebt van het gedrag van een ander, bijvoorbeeld een ploegmaat, een coach of een ander lid van de vereniging.

Het kan zijn dat er vervelende grappen worden gemaakt, over je uiterlijk bijvoorbeeld, of er zit iemand (te) vaak aan je. Misschien heb je er al eens iets over gezegd, maar het blijft maar doorgaan. Of misschien durf je er niet zo goed iets over te zeggen. Dan kun je met je verhaal bij haar terecht. Samen kunnen jullie kijken, wat je eraan kunt doen. Misschien is dat gesprek wel genoeg voor jou, en kun je – met wat tips – verder. Maar misschien moet je verder gaan, en op zoek naar hulp, of misschien zelfs aangifte doen bij de politie. Hoe dan ook, het gaat altijd in overleg met jou.

Je kunt ook rechtstreeks de vertrouwenspersonen van de sportkoepel NOC*NSF bellen. Hun telefoonnummer is: 0900 2025590 (gratis). Zij zijn er om naar jou te luisteren en je eventueel verder te helpen. Op www.sport.nl vind je meer informatie over wat zij voor je kunnen betekenen. Ook bij de landelijke Roeibond, de KNRB, is er een vertrouwenspersoon. Dat is Mariëlle Lichtenberg, en zij is te bereiken op nummer: 06 24634822. De site is www.knrb.nl. In het document Code Ongewenste Omgangsvormen vind je een leidraad voor respectvolle omgangsvormen en de gedragsregels van NOC*NSF en die van de KNRB.