33e Tromp Boat Races 2018

Ieder jaar neemt het aantal deelnemers aan de Tromp Boat Races toe. Inmiddels nadert het aantal ingeschreven ploegen de 800. Dit leidt tot chaotische taferelen op het botenterrein en een ware veldslag om de beste plek voor de botenwagen. Die strijd werd door Amycus, met in dit geval Rob en Klaas in de hoofdrol, met glans gewonnen. Een en ander betekende dat zij ook al vroeg aan de start moesten verschijnen voor de start van het veteranen skiff veld. In dit gigantische veld met maar liefst 90 deelnemers wisten beiden zich goed te handhaven. Klaas voltooide zijn race zelfs met een persoonlijk record. Geheel in de Amycus traditie is hij vast besloten dit volgend jaar scherper te stellen. In het 3e blok lag Merijn aan de start. Het wedstrijdplan was afgestemd op de achter hem gestarte roeier van Hemus die bij de Cottwich 15 seconden voor Merijn finishte. Achteraf was dit misschien niet de beste tactiek en moet hij de volgende keer weer uitgaan van zijn eigen kracht. Lange tijd wist Merijn deze roeier voor te blijven maar moest toch zijn meerdere erkennen. Het leidde uiteindelijk tot een terugval in het laatste deel van de race. Een sterke eindsprint, zie opname hieronder, kon daar geen verandering in brengen.Een les dus voor de volgende wedstrijden.

In het veteranen 4+ veld lagen een jonge en oude vier van Amycus aan de start. In de ‘jonge’  vier werd de plaats van de geblesseerde Jan Willem ingenomen door een oude bekende (Hans H.). De ploeg bestond verder uit Maikel, Eric, Arend en vooral ook Tom. Koelbloedig en beheerst stuurde hij de jonge honden naar een 7e plek overall in dit veld (3e van de 7 in hun leeftijdscategorie). De oude vier bestaande uit Rob, René , Gert Jan en de goedlachse Robert van Daventria ondervond de nodige tegenslag. Onder aanvoering van de stuurvrouw van Daventria begon de als laatste gestarte ploeg aan een indrukwekkende opmars. Deze opmars werd gestuit werd door een Utrechtse ploeg die opgejaagd plotseling linksaf sloeg en daarmee ruw in aanvaring kwam met ons vlaggenschip (in dit geval de Carpe Diem van Daventria , niet te verwarren met de Pluck de dag, ook van Daventria). Ondanks deze tegenslag finishte de ploeg op slechts 10 seconden van de winnaar van hun veld op de tweede plaats ( 4 deelnemers, 13e overall) . Alle reden om uit te kijken naar een volgende confrontatie over 14 dagen op de Amstel bij de November vieren.

De uitslagen vindt u hier. Hieronder een filmpje met  hetgeen vooraf ging aan de aanvaring met de oude vier. Duidelijk te zien is dat voor hen gestarte ploegen geen schijn van kans hebben tegen dit ontketende natuur geweld.  De beelden van de aanvaring zijn helaas niet vrijgegeven. De gemaakte opnames van de finish lenen zich goed voor de lange winteravonden en zijn hier te vinden.